2007 m. gruodžio 1 d., šeštadienis

Lietuvos gamtos stebuklai

Vidurvasarį Portugalijos sostinėje Lisabonoje per pompastišką ceremoniją paskelbti septyni naujieji pasaulio stebuklai.
Šis įvykis pasaulyje sulaukė didžiulio atgarsio. Idėja išrinkti septynis naujuosius stebuklus priklauso garsiam kino kūrėjui, pilotui ir milijonieriui šveicarui Bernardui Weberiui. Tokia mintis jam kilo dar 2001 m. kovą, kai fanatiškasis talibų režimas Afganistane sugriovė net 1500 metų senumo milžinišką budos statulą Bamiyan.
Svarbiausia pasiūlytos iniciatyvos ypatybė, kad rinkti naujuosius stebuklus patikėta ne autoritetingai komisijai, bet visiems pasaulio piliečiams. Analogo neturinti balsavimo kampanija tęsėsi ilgiau kaip metus. Joje dalyvavo apie du šimtus pasaulio valstybių, o už vieną ar kitą įspūdingiausią pasaulio statinį internetu ir telefonu balsavo apie šimtą milijonų žmonių.
Nepaisant to, kad kilo nemažai aistrų dėl to, kas pateko ir kas nepateko į šį sąrašą, kai kurios šalys suskubo rinkti ir skelbti savuosius stebuklus. Neabejotina, kad bet kurio gamtos ar kultūros objekto paskelbimas stebuklu yra sąlyginis dalykas. Dėl nuomonių skirtumo visada atsiras žmonių, teigiančių kitaip.
Tačiau susitarimas arba bendra nuomonė ir yra pagrindinis vardiklis, kuris atspindi bendrą požiūrį į tai, kas yra vertingiausia, arba bent į tai, ką reikėtų laikyti išskirtinės reikšmės objektais.

Ar reikia Lietuvai stebuklų?..

Renkant naujuosius pasaulio stebuklus kurį laiką visos pasaulio valstybės galėjo siūlyti savo nominantus.
Deja, Lietuvoje nebuvo nė krustelėjimo, kad koks nors mūsų šalies gamtos, istorijos ar kultūros objektas būtų bent pasiūlytas tapti pretendentu į naujuosius pasaulio stebuklus. Vadinasi, mes ir patys nežinome, ar turime ką nors tokio ypatingo, išskirtinio, arba dauguma esame nuomonės, kad Lietuvoje nieko nėra nieko, kas galėtų nustebinti pasaulį.
Pastaroji nuomonė iš dalies teisinga, nes pasauliniu mastu unikalių stebuklų mūsų šalis turi gal tik vieną kitą...

Esame unikalūs, nepakartojami ir turime kuo didžiuotis. Taigi išsirinkti savuosius stebuklus, net jeigu ne stebuklus, o vertingiausius savo krašto gamtos ir kultūros objektus, – garbės reikalas. Tokie objektai įgytų dar didesnę vertę, pritrauktų daugiau lankytojų, skatintų patriotizmo ir pasididžiavimo savo šalimi jausmus...

Mūsų paveldas ir lietuvių mąstysena...

Lietuvos gamtos stebuklai...

1. Kuršių nerija
2. Nemuno delta
3. Aukštaitijos nacionalinis parkas
4. Karstinės įgriuvos Biržų rajone
5. Nemuno kilpos
6. Medvėgalio ir Šatrijos kalvos
7. Žuvinto ežeras

http://www.talkdep.com

Komentarų nėra: